Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Młynkowie

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, poznańscy cukiernicy wypiekali rogale, które rozdawali biednym. Tradycja przetrwała do dziś, a ten słodki przysmak jest nieodłącznym elementem obchodów dnia ulicy miasta św. Marcina, które przypadają 11 listopada. Tradycyjne rogale świętomarcińskie są pieczone przez poznańskich cukierników i posiadają certyfikat. Uczniowie kl. I a postanowili  zaprezentować swoje umiejętności  kulinarne  i upiec rogale. Wydarzenie to miało miejsce 7 XI 2019 i zakończyło się sukcesem. Rogale były smaczne i wystarczyło ich dla wszystkich 🙂

 

Obraz może zawierać: 5 osób, ludzie jedzą, ludzie siedzą, dziecko i jedzenie

By No Comment 13 listopada 2019
Skip to content