Czas spędzany w domu podczas kwarantanny można wykorzystać w sposób kreatywny. Uczniowie Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Młynkowie wzięli udział w domowych warsztatach kulinarnych „W kuchni z mamą i tatą”. Pomysłodawcą przedsięwzięcia była pani Sylwia Rychlik – nauczyciel historii. Uczniowie mieli za zadanie przygotować razem z rodzicami danie według ułożonego wcześniej przepisu historycznego. W efekcie czego powstały bez wątpienia wyśmienite potrawy takie jak: „Cukry Jerzego Waszyngtona”, „Naleśniki carycy Katarzyny II”, „Mleko Majów”, „Czekolada Aztecka”, a do przygotowania potraw wykorzystano: proszek do pieczenia Inków, szczyptę papryki wędzonej z wędzarni Mieszka I, cukier Niepodległości, mleko wielbłądów czy drożdże Tadeusza Kościuszki. Wspólnie spędzony czas zaowocował przepysznymi daniami, które gościły na naszych świątecznych stołach.