Skąd się wziął tłusty czwartek ?
Tłusty czwartek jest dniem ruchomym. To oznacza, że dzień, kiedy mamy możliwość objadać się dowoli pączkami, zależy od tego, kiedy wypada Wielkanoc. W tym roku tłusty czwartek przypada 11 lutego. Przesąd głosi iż, kto nie skosztuje pączka, nie będzie miał szczęścia w 2021 roku.
Pączki były już znane w starożytnym Rzymie, spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Słodkie zapożyczenie pączka wywodzi się najprawdopodobniej z kuchni arabskiej.
W Polsce, początki tłustego czwartku sięgają XVI wieku, które wiążą się z pewną legendą o burmistrzu Combrze. Kiedyś nazywano pączki, pampuchami, blinami, babałuchami, kreplami . Do dziś na południu Polski obchodzony jest babskim combrem, zamiast tłusty czwartek. W kolejnym wieku już XVII, zaczęto podawać pączki jako miejski i dworski rarytas. Na Polskiej wsi dopiero, 200 lat później pojawiły się pączki. Pączki dawniej pieczone były z ciasta chlebowego, a zamiast słodkiego nadzienia w środku umieszczano słoninę lub skwarki. Pączki te ówczesne były podawane z mięsiwem. W bogatszych domach pieczywo smażono na tłuszczu, najczęściej na smalcu, w biedniejszych na blasze okraszone skwarkami lub wypiekano w piecu chlebowym.
Przysłowia na tłusty czwartek:
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”
„Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole”
„Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje”
„Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje”
Samorząd Uczniowskie Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II, zaprasza do przyłączenia się do akcji pt. ,,Słodkie zdjęcie z pączkiem”
SR