
„Trzymaj Formę!”
10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Prawidłowe odżywianie jest także jednym z czynników minimalizujących ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy typu 2 i raka.
To co jemy, ile i jak często ma wpływ na to jak się czujemy. Coraz więcej osób decyduje się świadomie na zdrowe odżywianie. To krok w dobrą stronę. Zdrowe jedzenie połączone z aktywnością fizyczną są kluczowymi składnikami recepty na zdrową długowieczność.
Wdrażanie prawidłowych nawyków należy rozpocząć już od najmłodszych lat. Nasza szkoła również włącza się w akcje promujące zdrowy styl życia. W ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!” współorganizowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny przygotowany został panel informacyjny dla uczniów naszej szkoły, na którym widnieje 10 zasad zdrowego żywienia:
- Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie. Należy pić co najmniej 1,5 l wody dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu./MK